Rozmaite zioła stosowane jako składniki naparów to naturalna i domowa metoda, która może przynieść ulgę przy trudnym do zniesienia odczuciu pieczenia w przełyku, znanym jako zgaga. Mogą one nie tylko pomóc w pozbyciu się tego problemu, ale także zapobiec jego powrotowi, na przykład po jedzeniu. Wśród ziół, które można używać na zgagę, warto wymienić rumianek, który jest również skuteczny w przypadku innych objawów niestrawności. Inne zioła, które można wykorzystać do przygotowania herbaty na zgagę to rdest wielokwiatowy i kminek. Jeśli zgaga występuje w ciąży, imbir, prawoślaz oraz kwiat lipy mogą pomóc złagodzić jej objawy.
Potężne uczucie pieczenia w przełyku zwane zgagą jest niezwykle uciążliwą dolegliwością, spowodowaną najczęściej osłabieniem mięśni zwieracza przełyku lub niewłaściwym działaniem tego zwieracza. W rezultacie tego zaburzenia treść pokarmowa z żołądka cofa się do przełyku.
Żołądkowy sok żołądkowy jest bogaty w kwas solny. Mimo to, żołądek jest odporny na jego kwaśne działanie dzięki obecności ochronnej błony śluzowej. Jednak kiedy ten kwas dostaje się do przełyku, który nie posiada takiej ochrony, podrażnia go, co objawia się pieczeniem w przełyku. Dla wielu osób objawy zgagi są tak intensywne, że uniemożliwiają normalne funkcjonowanie.
Prócz nadkwaśności, przyczyną zgagi mogą być także: spożywanie dużej ilości posiłków w ciągu dnia (szczególnie tłustych i bogatych w węglowodany), nadmierne korzystanie z ostrych przypraw, duża ilość kwaśnych potraw w codziennej diecie, używki, niektóre leki, chroniczny stres czy zaparcia.
Uciążliwe uczucie pieczenia w przełyku można zwalczyć stosując odpowiednie leki dostępne bez recepty. Ale najpierw warto wypróbować naturalne metody domowe na zgagę, zwłaszcza zmieniając swoją dietę i wprowadzając do codziennego jadłospisu zioła na zgagę.