Witamina E, nazywana również witaminą młodości i płodności, jest szeroko stosowana w różnych dziedzinach – od medycyny, przez kosmetykę, aż po przemysł spożywczy. Dieta oparta na roślinach, w tym na orzechach, nasionach, owocach i warzywach, gwarantuje nam odpowiednie zaopatrzenie w tę witaminę. Pomimo tego wiele czynników może zakłócać jej prawidłowe przyswajanie. Zdecydowanie warto zwracać uwagę na jej poziom w naszym organizmie, ponieważ ta witamina nie tylko pomaga utrzymać młodzieńcze ciało, ale także działa jako potężna broń przeciwko rakowi.
Witamina E, znana również jako α-tokoferol, jest grupą związków organicznych obejmujących tokoferole i tokotrienole. Na etykietach żywności można ją znaleźć pod oznaczeniem E306 lub E307-309 w przypadku tokoferoli syntetycznych. Witamina ta jest uważana za jedno z najmocniejszych naturalnych antyoksydantów. Nazwa „tokoferol” powstała dzięki profesorowi greki z Uniwersytetu Berkeley i dosłownie oznacza „coś co daje siłę do rodzenia i przynosi potomstwo”.
Witamina E jest obecna wyłącznie w produktach roślinnych. Z tego powodu, osoby prowadzące dietę wegetariańską lub wegańską zazwyczaj nie muszą martwić się o jej niedobór. Najbogatsze źródła tej witaminy to oleje (np. olej z kiełków pszenicy – 150 mg witaminy/100 g produktu, olej słonecznikowy – 75 mg/100g), orzechy (np. laskowe – 38,71 mg/100 g, migdały – 24 mg/100g) i nasiona (np. słonecznika – 27,8 mg/100g, dyni – 26 mg/100g). Jest ona również obecna w warzywach (np. zielona papryka – 3,10 mg/100 g, szpinak – 1,88 mg/100 g, pomidor – 1,22 mg/100 g) i owocach (np. jagody czarne – 1,88 mg/100 g, jabłko – 0,49 mg/100 g). Doskonałym źródłem witaminy E jest także natka pietruszki (3,16 mg/ 100g).
Badania dowodzą, że dzienne zapotrzebowanie na tę substancję wynosi od około 6 mg u dzieci do 12 mg u dorosłych kobiet i mężczyzn. Osoby starsze mogą potrzebować nawet do 50 mg tej witaminy dziennie. Zjedzenie 100 gramów orzechów laskowych lub niewielka porcja oleju słonecznikowego mogą w pełni lub częściowo zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, co pomaga uniknąć jej niedoboru.