Moringa oleifera, egzotyczne drzewo znane ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych, łączy w sobie bogatą paletę witamin, minerałów i aktywnych substancji biologicznych. Kiedy zestawimy ją z imbirem, który posiada doskonałe właściwości antyseptyczne i wzmacniające, otrzymujemy wręcz perfekcyjną kombinację. Ale jak stworzyć domowy eliksir zdrowia i długowieczności z tych dwóch roślin?
Drzewo Moringa, która rośnie dziko w czystym, wolnym od zanieczyszczeń obszarze Himalajów, jest przez miejscową ludność określane mianem drzewa życia. Wykorzystywane przez tradycyjną medycynę indyjską korzenie, kora, liście, kwiaty, owoce i nasiona tej rośliny mają zastosowanie w leczeniu ponad 300 różnych chorób. Preparaty na bazie Moringa dodają energii oraz skutecznie zwalczają niedożywienie. Roślina ta dostarcza również duże ilości białka, minerałów – fosforu, potasu, wapnia i żelaza oraz aminokwasów i antyoksydantów. Jest także bogatym źródłem witaminy C (więcej niż znajduje się w cytrynie), zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchewka, a także jest bogatym źródłem witaminy E – posiada jej aż cztery razy więcej niż kiełki pszenicy. Dodatkowo Moringa jest bogatym źródłem zeatyny, która zwiększa przyswajalność składników odżywczych. Jej wartości odżywcze zostały potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.
Suplementacja na bazie Moringi wspomaga leczenie wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak diabetes, choroby sercowe, alergie, astma czy różne rodzaje nowotworów. Poprawia również stan widzenia, kondycję skóry i włosów.
Z drugiej strony, świeży korzeń imbiru jest pełen terapeutycznych olejków eterycznych i substancji żywicowych (np. gingerol, zinferon). Konsumpcja imbiru reguluje procesy trawienne, działa antyseptycznie i przeciwbólowo, redukuje obrzęki i wspomaga krążenie krwi.