Mimo że syrop klonowy jest produktem spożywczym, posiada fascynującą historię, która zasługuje na krótkie omówienie. Początki jego produkcji sięgają czasów tubylczych mieszkańców północno-wschodnich rejonów Ameryki Północnej – Indian. To oni pierwszy raz przetworzyli sok klonowy w gęsty syrop, korzystając z prostych metod odparowania wody. Europejczycy poznali ten produkt dzięki kontaktom z Indianami podczas kolonizacji ich terenów. Syrop klonowy, ze względu na swoje wartości odżywcze, był dla nich istotnym źródłem energii w okresie surowych zim. Dziś syrop klonowy jest znany i ceniony na całym świecie, a jego produkcja jest szczególnie rozwinięta w Kanadzie, gdzie odbywają się nawet festiwale poświęcone temu produktowi.
Wprowadzenie do diety syropu klonowego może być dobrym rozwiązaniem dla osób szukających zdrowszych alternatyw dla cukru. Można go nabyć w naszym sklepie, gdzie oferujemy trzy typy tego produktu – A, B i C – różniące się smakiem i kolorem. Wybór jednego z nich zależy od indywidualnych preferencji, ale pamiętajmy, że różnice te wynikają głównie z wieku drzewa, z którego pozyskiwany jest surowiec.