Jod jest esencjalnym składnikiem, bez którego nasza tarczyca nie byłaby w stanie pracować poprawnie. Jest on szczególnie istotny podczas ciąży, kiedy zapewnia prawidłowy rozwój zarówno matki, jak i jej dziecka. Niewystarczające spożycie jodu może prowadzić do niedoboru hormonów tarczycy w życiu płodowym, co może negatywnie wpłynąć na rozwój neuropsychologiczny dziecka i spowodować różne wady rozwojowe. U matki zbyt niska podaż jodu może przyczynić się do powstania wola i niedoczynności tarczycy. Dowiedzmy się, jak jod wpływa na przebieg ciąży!
Jod, ten niezbędny mikroelement, pełni ważną rolę w produkcji hormonów tarczycy, takich jak tyroksyna i trijodotyronina, które mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego działania wszystkich organów naszego ciała i regulacji procesów metabolicznych. Prawidłowy poziom hormonów tarczycy wspiera odpowiednio funkcjonujący układ nerwowy oraz utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Co więcej, jod jest jednym z najpotężniejszych antyoksydantów – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Człowiek nie jest w stanie magazynować jodu w organizmie, dlatego musi on być dostarczany z pożywieniem. Należą do nich między innymi ryby morskie, owoce morza, algi oraz rośliny rosnące na glebach bogatych w jod. Z powodu geograficznego położenia Polski i średniego spożycia jodu w naszej diecie, Polacy są narażeni na ryzyko niedoboru tego ważnego mikroelementu. Dlatego też, w 1997 roku wprowadzono w naszym kraju profilaktykę jodową, która ma na celu zmniejszenie liczby zachorowań na choroby tarczycy. Od tamtej pory sól kuchenną przeznaczoną do codziennego spożycia obowiązkowo wzbogaca się w jod.
Podczas ciąży i laktacji zapotrzebowanie na jod wzrasta, a jego spożycie jest często niewystarczające. W takiej sytuacji niezbędna jest dodatkowa suplementacja tego składnika.
Brak jodu podczas ciąży może prowadzić do poważnych konsekwencji dla rozwijającego się płodu. U matki ciężki niedobór jodu może spowodować nieodwracalne uszkodzenia mózgu dziecka, co z kolei może prowadzić do neurologicznych zaburzeń, w tym porażenia spastycznego, głuchoty oraz obniżenia ilorazu inteligencji. Ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego i przemijającej niedoczynności tarczycy u noworodka również wzrasta.
Właściwe spożycie jodu jest kluczowe dla każdej kobiety, ale jest szczególnie istotne dla kobiet ciężarnych. W pierwszych tygodniach ciąży jedynym źródłem hormonów tarczycy dla dziecka jest tarczyca matki, a organy dziecka dopiero zaczynają się formować.