Śniadanie to posiłek, który często jest uważany za najistotniejszy ze wszystkich w ciągu dnia. To wtedy kiedy dostarczamy naszemu ciału paliwa po nocnym odpoczynku i przygotowujemy się na wyzwania kolejnych godzin. Niemniej jednak, nie wszystkie popularne elementy śniadaniowe są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. W rzeczywistości, niektóre z nich mogą okazać się być najgorszym możliwym wyborem, biorąc pod uwagę stan naszego zdrowia oraz ilość energii, którą dostarczają na cały dzień!
Poranne menu w restauracjach czy supermarketach, jak również te domowej roboty, często zawiera takie produkty jak naleśniki, croissanty, bajgle czy tosty. Zazwyczaj są one pełne prostej glukozy i tzw. „pustych kalorii”, które są pozbawione wartości odżywczych. Co więcej, spożywanie ich na co dzień może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Dowiedz się, których jedzenie powinieneś unikać, szczególnie na śniadanie!
Prosta glukoza – niewidoczny przeciwnik
Wśród najbardziej niezdrowych składników śniadaniowych, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, znajdują się proste cukry. Pomimo faktu, że są one powszechnie konsumowane, zwłaszcza w formie płatków śniadaniowych, słodkich pieczyw, dżemów i gotowych napojów, ich wpływ na nasze zdrowie może być niepokojący.