Nie od dziś wiadomo, że wśród produktów spożywczych to owoce ziemi są tymi, które mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie człowieka.
Zioła, warzywa i owoce – nigdy nie powinno ich zabraknąć w zbilansowanej diecie. Wśród nich to owoce najczęściej kojarzone są z deserem, jako alternatywą dla czekolady czy innych produktów zawierających spore dawki cukru. Oto najzdrowsze owoce, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Grejpfrut – król wśród cytrusów
Wszyscy, którzy próbują stracić na wadze wcześniej czy później trafiają na grejpfruta, króla wśród cytrusów. Powodem jest przede wszystkim jego niska kaloryczność. Jedzenie grejpfrutów zapewnia też spory zastrzyk naturalnego kwasu askorbinowego. To ulubiony owoc również tych, którzy chcą opóźnić proces starzenia i wzmocnić swoją odporność w sezonie grypowym.
Awokado – zdrowa alternatywa dla masła
W przeciwieństwie do grejfruta zaliczany jest do najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Nadrabia to jednak sporą ilością kwasu foliowego. Awokado to również potas, warto to wiedzieć, dlatego, że jako najlepsze źródło potasu wskazuje się zazwyczaj banany.
Tutaj znajdziesz więcej informacji o tym dlaczego warto jeść awokado.
Na jagody (i jeżyny) – spacer po zdrowie
Te pierwsze słyną ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, co pozostaje nie bez znaczenia dla układu moczowego i układu krążeniowego. Mają też niską zawartość cukrów prostych – polecane są tym, którzy chorują na cukrzycę. Jeżyny natomiast są wyborem dla tych, którzy chcą wspomóc pracę serca. Należy zwrócić uwagę na to jak dużo błonnika zawierają jeżyny – ich spożywanie zaspokaja sporą część zapotrzebowania organizmu na ten składnik.