Dodanie kardamonu do porannej kawy – cenny krok w zapobieganiu nowotworom

Poranny czas, kiedy wielu z nas delektuje się filiżanką aromatycznej kawy, stanowi istotny punkt dnia. Można jednak zaskakująco urozmaicić doznania smakowe tego popularnego napoju. Wśród tradycyjnych dodatków, takich jak cynamon, miód czy kakao, istnieje również mniej konwencjonalny, ale zdrowszy wybór – kardamon. Ta przyprawa posiada niesamowite właściwości, o których wiele osób nie ma pojęcia.

Kardamon to specyficzna przyprawa uzyskiwana z nasion roślin należących do rodziny imbirowatych. Znana jest jako jedna z najstarszych i najbardziej kosztownych przypraw na całym globie, często odnosząca się do prestiżowej etykiety „królowej przypraw”. Kardamon jest elementem codziennego użytku w azjatyckich oraz bliskowschodnich kuchniach, dodawanym zarówno do dań słodkich, jak i tych o bardziej wyrazistym smaku. Przyprawa ta służy jako składnik curry, pieczywa i deserów, a także popularnego napoju – kawy.

Zespół naukowców z Florida A&M University wskazuje na potencjalne właściwości przeciwnowotworowe kardamonu, co sugerują ich najnowsze badania. Składniki obecne w tej przyprawie, w tym olejki eteryczne, polifenole oraz flawonoidy, wykazują działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że mogą one ochronić komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Działanie to przyczynia się do prewencji mutacji komórek, które są potencjalnym źródłem rozwoju nowotworów.