Gotowanie to temat, o którym wiemy sporo. Niemniej jednak można przypuszczać, że mimo to są fakty, które mogą zaskakiwać.
Ciekawostki o gotowaniu
Ciekawostki o gotowaniu mogą szokować. Weźmy sobie pod uwagę postęp – postęp to pozytywne zjawisko, aczkolwiek to pozytywne zjawisko ma też swoje wady. Możemy usłyszeć, że pożar spowodowany sprzętem do gotowania to przyczyna naprawdę wielu tragedii. Co więcej, szacuje się, że przez sprzęt do gotowania (jeśli tak można powiedzieć) umiera około 1,5 miliona osób rocznie! Skoro już jesteśmy przy nieszczęściach – jakie wypadki mają miejsce najczęściej? Od razu odpowiadając, chodzi o skaleczenie się nożem i poparzenie, także można chyba stwierdzić, że bez niespodzianek.
Nie ma też co ukrywać, że latem wielu z nas uwielbia grillować. To zrozumiałe, ale dobrze też pamiętać o minusie związanym z taką decyzją. Krótko mówiąc, grillowana żywność może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Zwiększone ryzyko polega na tym, że zwęglone mięso może uszkadzać DNA i co za tym idzie, inicjować mutacje. Mutacje, które mogą stać się zmianami nowotworowymi. Od grilla płynnie przechodzimy do robaków – w naszej kulturze sytuacja wygląda tak, że jedzenie robaków kojarzy się z czymś obrzydliwym. Z drugiej strony są miejsca, gdzie sytuacja przedstawia się zupełnie inaczej. Warto też zadać sobie pytanie, z czego wynika różnica? Oczywiście mogą pojawić się różne odpowiedzi, ale na pewno należy zdawać sobie sprawę z wysokiej zawartości białka czy przyjemnej chrupkości. Można też dodać, że jedną z zalet jest smak.
Warto jeszcze wrócić do XVII-wiecznej Europy, czyli do okresu, podczas którego profesjonalnymi kucharzami byli głównie mężczyźni. Chodzi o strój tych kucharzy, gdyż często pracowali oni w bieliźnie. Jakby tego było mało, część osób decydowała się na gotowanie nago. Powód takiego stanu rzeczy można jednak określić błahym – brak klimatyzacji skutkował wysoką temperaturą. Choć nie ma co ukrywać, że potrzeba było również odwagi.
Naturalnie to tylko niektóre ciekawostki, o których można usłyszeć.