Czosnek i jego potencjalne właściwości w terapii cukrzycy – nowe odkrycia japońskich naukowców

Japońscy specjaliści prowadzący badania nad leczeniem cukrzycy, ujawnili, że czosnek może zawierać związek, który ma potencjał na stworzenie doustnej terapii dla pacjentów cierpiących na cukrzycę typu I oraz II. Zdaniem badaczy, takie leki mogłyby nawet zastąpić konieczność codziennych iniekcji insuliny. Wynika to z obecności aliksyny w czosnku, która w połączeniu z wanadem tworzy kompleksy posiadające zdolność do naśladowania aktywności insuliny.

Cukrzyca typu I jest skutkiem autodestrukcji wysepek trzustkowych przez komórki układu immunologicznego, co prowadzi do niedoboru insuliny. Cukrzyca typu II, najczęściej pojawiająca się w późniejszym wieku, jest natomiast efektem utraty przez organizm zdolności do interpretacji sygnałów wysyłanych przez insulinę i nieefektywnego wykorzystywania glukozy pochodzącej z diety.

Eksperci z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Suzuka w Japonii udowodnili już wcześniej na modelu mysim, że podawane iniekcjami kompleksy vanadu i aliksyny z czosnku były w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi u myszy cierpiących zarówno na cukrzycę typu I, jak i II. Dalsze testy potwierdziły, że doustne podanie tego kompleksu skutecznie zredukowało poziom glukozy u myszy z obiema formami cukrzycy. Kolejnym zadaniem jest przeprowadzenie testów na pacjentach.