Zespół badaczy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie przeprowadził szereg badań, które wykazały korzystny wpływ soku z buraków na poziom ciśnienia tętniczego. Ich wyniki zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Hypertension”. Kluczowym składnikiem, który odpowiada za ten pozytywny efekt, są azotany obecne w soku z buraków.
Podczas prowadzonych badań naukowcy zauważyli, że ciśnienie tętnicze obniżało się zarówno u pacjentów spożywających sok z buraków, jak i u osób zażywających tabletki zawierające azotany. Zmiany te były widoczne już w ciągu pierwszych 24 godzin od podjęcia interwencji.
Odkrycie to stanowi świetną wiadomość dla osób cierpiących na nadciśnienie, które teraz mają możliwość naturalnej kontroli jednego z głównych czynników ryzyka chorób serca – wysokiego ciśnienia tętniczego. Azotany, odpowiedzialne za ten efekt, występują nie tylko w burakach, ale również w wielu innych warzywach.
Chociaż korzystny wpływ soku z buraków na poziom ciśnienia tętniczego odkryto już dwa lata temu, dopiero teraz udało się naukowcom zrozumieć mechanizm tego działania. Jak tłumaczy główna autorka badań, prof. Amrita Ahluwalia, azotany obecne w soku z buraka zwiększają stężenie tlenku azotu (II) we krwi, który jest kluczowym regulatorem ciśnienia.
Udowodniono również, że stopień obniżenia ciśnienia jest proporcjonalny do jego początkowego poziomu – im wyższe było ciśnienie pacjentów przed interwencją, tym silniejsze okazywało się działanie azotanów.
Naukowcy podkreślają znaczenie włączenia do diety soku z buraków (250 mililitrów dziennie to wystarczająca ilość), jak również innych warzyw bogatych w azotany, takich jak sałata, szpinak czy kapusta. Taki naturalny sposób leczenia może znacznie obniżyć ryzyko zawału i ataku serca.