Naukowcy z Kamerunu i Kanady udowodnili, że orzechy nerkowca mogą odgrywać istotną rolę w prewencji cukrzycy typu 2. Cukrzyca ta jest chorobą rozwijającą się powoli, ściśle skorelowaną ze stylem życia charakteryzującym się nadmiernym jedzeniem i brakiem aktywności fizycznej. Osoby, u których zaczyna się problem z utrzymaniem kontroli nad poziomem glukozy we krwi (stan przedcukrzycowy), mają możliwość opóźnienia lub wręcz zapobieżenia rozwojowi tej choroby. Jest to możliwe poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, redukcję masy ciała oraz regularne uprawianie sportu. Te zmiany mają za zadanie zwiększyć wrażliwość komórek organizmu na insulinę.
Najświeższe wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Montreal oraz Uniwersytetu w Jaunde, stolicy Kamerunu, sugerują, że ekstrakt z orzechów nerkowca może również przynieść korzyści w osiągnięciu tego celu. Badacze prowadzili analizy dotyczące wpływu ekstraktów z różnych części drzewa nerkowca na reakcję komórek na insulinę. Przyjrzeli się dokładnie ekstraktowi z liści, kory, nasion (znanych jako orzechy nerkowca) oraz części owocu określanej mianem jabłka nanerczowego.
Produkty pochodzące od drzewa nerkowca były powszechnie wykorzystywane w tradycyjnej medycynie wielu krajów do łagodzenia stanów zapalnych i poprawy metabolizmu glukozy u osób cierpiących na cukrzycę. W wyniku najnowszych testów odkryto, że tylko ekstrakt z nasion nerkowca znacząco stymuluje absorpcję glukozy przez komórki mięśniowe, co oznacza, że poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ekstrakty z innych części drzewa nie mają takiego działania.
Jeden z głównych autorów badań, Pierre S. Haddad, profesor farmakologii na Uniwersytecie w Montrealu, ocenia, że te wyniki sugerują możliwość wykorzystania niektórych naturalnych składników diety do tworzenia nowych doustnych leków na cukrzycę w przyszłości.