Jesień to idealny czas, aby wprowadzić do menu dania z grzybami. Świetnie sprawdzą się do tego kurki, które w przeciwieństwie do innych gatunków grzybów są dość lekkostrawne i bezpieczne. Możesz je wykorzystać do przygotowania pożywnej tarty z francuskiego ciasta i z dodatkiem wędzonego łososia. Z naszym przepisem możesz być pewny, że danie wyjdzie idealne i wyraziste w smaku. Sprawdź!
Tarta z łososiem i kurkami – składniki
Wbrew pozorom przygotowanie potrawy wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne. Tarta z łososiem i kurkami będzie więc świetnym rozwiązaniem dla początkujących, którzy chcą się rozwijać w kierunku kulinarnym. Do realizacji przepisu będziesz potrzebował kilku prostych składników, z czego najważniejszą rolę odgrywa łosoś wędzony na gorąco. Wśród propozycji MOWI znajdziesz zarówno kawałki naturalne jak i z dodatkiem aromatycznych przypraw. My polecamy użycie ryby w wersji samodzielnej, aby nie zakłócać smaku pozostałych składników tarty. Proponujemy też wykorzystanie mrożonego ciasta francuskiego, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na maksymalnym uproszczeniu przepisu. Czego będziesz potrzebował do jego realizacji?
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 125 g łososia wędzonego na gorąco,
- 120 g kurek świeżych,
- pół cebuli,
- kulka mozzarelli,
- 80 g pieczarek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- sól i pieprz.
W wersji wzbogaconej możesz też dodać inne rodzaje warzyw. Do tarty z kurkami zamiast pieczarek będzie pasować też brokuł, szpinak lub bakłażan. Warto samemu poeksperymentować w kuchni, aby sprawdzić, który wariant najbardziej Ci odpowiada!
Tarta z łososiem i kurkami – sposób przygotowania
Mając do dyspozycji mrożone ciasto francuskie realizacja przepisu zajmie Ci niewiele czasu. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu większej porcji, wystarczy podwoić ilość użytych składników. Na stronie http://mowisalmon.pl/ znajdziesz wędzone łososie w kilku gramaturach, dlatego przyrządzenie potraw dla całej rodziny nie będzie stanowiło problemu. Jak krok po kroku przygotować tartę?
- Na niewielkim ogniu podsmaż kurki z natką pietruszki, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone na kawałki pieczarki.
- Formę do tarty posmaruj masłem i równomiernie wyłóż na niej ciasto francuskie. Usuń z brzegów nadmiar, a spód ponakłuwaj widelcem, aby podczas pieczenia ciasto się nie wybrzuszyło.
- Na tak przygotowany spód wyłóż podsmażony wcześniej farsz oraz rozdrobnionego na kawałki łososia i mozzarellę.
- W mleku roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przygotowany sos wylej na formę do tarty i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 30 min.
Opcjonalnie przed włożeniem tarty do piekarnika możesz posypać całość startym żółtym serem, aby danie było bardziej pożywne. W tej wersji tartę z łososiem i kurkami możesz potraktować jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej pizzy. Łosoś stanowi bowiem źródło wartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Danie może być więc świetnym zamiennikiem dla fast foodów, zwłaszcza że przygotowanie go jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
Smacznego!